torsdag den 31. januar 2019

Afslutning af modul 3

En hård fødsel men...

Alle de studerende har givet udtryk for, at modulet har været komplekst og en stor mundfuld. Men alle fik afleveret, gik til eksamen og bestod.

Der har været mange benspænd undervejs og set i bakspejlet er der i hvert fald to punkter, som man skal have et stort fokus på, hvis man vælger at gennemføre et modul indenfor de samme rammer.

Rammerne 

Modulet er en del af et koncept, hvor de studerende gennemfører en fuld diplom. Vi har derfor blandt andet kunne arbejde med en progression i forhold til eksamensformerne. På dette modul har vi arbejdet med portfolio eksamen. Af samme grund har vi fra modul 1 arbejdet med bloggen, som et redskab til at fastholde tanker, ideer, refleksioner m.v.

Bloggene 

Flere af de studerende har været fligttige blogskrivere i forløbet her, fx har Kim lagt alle sine overvejelser omkring sin modulopgave i pædagogisk videnskabsteori ud på sin blog. Og Anne og Peter har fx forholdt sig til teorien, Mads er en øvet "YouTuber" og har bidraget med links til videoer indenfor snart alle vinkler på de temaer, der arbjedet med på de enkelte undervisningsgange.

Google docs

Vi (Jan og jeg) havde for at understøtte arbejdet med portfolioen udformet et fælles google docs, men det har ikke været en succes. Nogle af de studerende gav til sidst udtryk for, at de godt kunne se ideen med dette, men....

Obs-punkt 1

Når vi vælger ny teknologi (google docs) udfra et pædagogisk afsæt (portfolio) skal det italesættes langt mere og følges til dørs hver enkelt undervisningsgang langt mere strukturet end vi har gjort.

Obs-punkt 2

Vi bør ligeledes sikre os, at hver enkelt studerende har et dilemma eller problemstilling fra dag 1. Specielt når vi i rammesætningen af de enkelte undervisningsgange har valgt, at de forskellige videnskabssyn m.v. skal danne baggrund for optikker at betragte dilemmaet på.

Det er ikke optimalt for den studerende at skulle bruge energi til slut i modulet på at vælge et dilemma. Og det skaber en voldsom frustration, når der kun er to dage til at skrive modulopgaven efter den sidste undervisningsgang.

Eksamen

Trods de stramme tidsmæssige rammer, manglende fokus på et dilemma og kompleksiteten i modulet, blev modulprøven en god oplevelse for os alle. De studerende præsenterede nogle interessante problemstillinger, som vi fik nogle gode drøftelser om.  Og flere af de studerende har arbejddet med områder, som de har lyst til at folde ud i deres afgangsprojekt. 

onsdag den 23. januar 2019

onsdag den 16. januar 2019

Metode og metodologi

3. undervisningsdag 

Metode og metodologi var temaet for 3. undervisningsdag på pædagogisk videnskabsteori. Dagens slides herunder.


Uv.dag 3, Esnord - 16.01.2019 from Københavns Professionshøjskole (KP)

Vi fulgte ikke rækkefølgen i oplægget. Der var mange bolde i luften. Et af de områder der især pressede på, var form og struktur for modulet.

Modulets form

Forløbet er meget kort og meget komprimeret. I tilrettelæggelsen har vi derfor vægtet, at de studerende, som forberedelsen til første undervisningsdag, havde formuleret et dilemma fra deres daglige praksis. På den første undervisningsgang skulle de i studiegruppen formulere en problemstilling på baggrund af det valgte dilemma.

Problemformuleringen skulle dermed være den væg, man i studiegruppen, kunne spille bold op ad, dels når teorien blev læst og bearbejdet på studiedagen og dels når den blev drøftet og relateret til praksis i forbindelse med undervisningsdagen.

For at understøtte det havde vi i planlægningsfasen udformet et google dokument til hver studiegruppe med forslag til undersøgelsesspørgsmål til de enkelte studiedage og undervisningsdage. Studiespørgsmål som også kunne støtte de studerede i at forfatte materiale (arbejdsportfolio) til den afsluttende modul-opgave (præsentationsportfolio).

Alt dette blev introduceret på introdagen, som foregik online. Alle har set og hørt materialet, der var lagt ud på introdagen. Men det viser sig nu med al tydelighed, at det først nu midtvejs i forløbet går op for de fleste af de studerende hensigten med arbejdsformen og hvorfor det er en god ide at arbejde på denne måde, når den valgte eksamensform er en portfolio-eksamen, jf. prøveform nr. 9 i studieordningen for Erhvervspædagogisk Diplomuddannelse.

Manglende fokus på problemformuleringen

En af de studerende sagde, at grunden til, at der ikke havde været fokus på en problemformulering var, at det var svært, når man ikke forstod, hvad videnskabsteori var. Hvilket fik andre til at sige, at det måske var diskussionen om "hønen og ægget", hvad kom først.

Her midtvejs i forløbet kan vi desværre konstatere, at det manglende fokus på en problemformulering og den megen diskussion i studiegrupperne om, hvad man forstår ved videnskabsteori har skabt stor frustration i flere af studiegrupperne.

En enkelte studiegruppe har været meget obs på, at deres dilemma er: Gruppedannelse. Dette fokus har hjulpet dem til at have nogle givende diskussion om deres verdenssyn, menneskesyn og vidensyn. Se fx Annes indlæg fra første undervisningsgang, hvor hun til slut i sit indlæg har en begyndende ide til nogle rammer for, hvor hun gerne vil bevæge sig hen.

Studiegrupperne fravælger at gå op sammen

Desværre har uklarheden om et videnskabsteoretisk ståsted og manglende enighed / uklarhed om valg af dilemma og dermed en klar problemformulering medført, at de fleste af holdets studerende nu har valgt at gå til modulprøven alene. Kun en enkelt studiegruppe har valgt at gå op sammen.

En enkelt undervisningsgang tilbage

Den sidste undevisningsgang sætter fokus på didaktiken og videnskabssyn. For de studerende som endnu ikke har deres dilemma og problemformulering samt et nogenlunde klart billede af, hvilket videnskabsteoretisk afsæt de vil arbejde udfra bliver det en stor udfordring.

Overvejelser

Hvad kunne vi som undervisere have gjort for, at forhindre denne udvikling? Hvor skulle vi måske have strammet op? Skulle vi fx havde forlangt og tjekket, at de studerende brugte google dokumentet løbende? Hvad betyder det for et tidsmæssigt kort modul, at det er en del af en koncept, hvor der er udformet nogle overordnede retningslinjer for strukturen af nogle andre end de, der reelt kommer til at undervise på forløbet? Hvad betyder det for de studerende og deres tilgang til studiet, at de dels er presset hårdt tidsmæssigt, men også at de ser studiet som noget de "skal". Hvad betyder det for deres studie, at de ikke er dus med at læse og diskutere udfra givne studiespørgsmål eller læsevejledninger?


fredag den 11. januar 2019

VIDENSKABSTEORETISKE POSITIONER

Det overordnede tema for dagen og hvor tanken er, at vi skal se på præmisser for produktion af viden.

På Intrapol (e-læringsplatform) har vi skrevet, at vi denne undervisningsgang vil fokusere på, hvordan forskellige videnskabsteoretiske positioner har forskellige verdenssyn og menneskesyn, hvorved der skabes forskellige syn på, hvad viden er og hvordan viden skabes og gøres til sand viden.

Læringsmål:
- At den studerende får kendskab til forskellige videnskabsteoretiske positioner og deres præmisser for vidensproduktion.

Dagens slides




Hurtige refleksioner om dagen

Kompleksiteten

Det er et meget kompleks og komprimeret modul - et fremtidigt tiltag for os som undervisere, kan være en dybtgående drøftelse af, hvad der ligger modulets læringsmål. Det skal med henblik på at forenkle og ikke komplicere, jeg kunne godt tænke mig, at vi fx kikkede nærmere på den tilgang, der er brugt på Videnskaben.dk / emnet hermeneutik

Eksamen

Det er vigtigt vi næste gang får drøftet rammer og form. Samt værdien af arbejde med et fælles dokument. 

Dialog og tiden

Det er en fantastisk dynamik, der er på holdet. Vi drøfter mange ting og alle på holdet bidrager med indput (nogle mere end andre). Det er stadig vigtigt at styre tiden stramt / undgå at vi forsætter ud af en tangent.

Nyt modul - Pædagogisk videnskabsteori - januar 2019

Nyt uv.-team, form og rammer

Der er sket meget i forhold til planlægningen af dette modul. Dels er min kollega Felicia andetsteds og hendes rolle er overtaget af en anden kollega, som højst sandsynligt ikke bidrager med indlæg på bloggen her.

Jeg vil i et senere indlæg forsøge at skitsere nogle af de rammer, der lagt for dette modul, som er en del af en samlet diplomuddannelse i erhvervspædagogik specielt tilrettelagt for Esnord.

Online intro

Men et af de tiltag, som er nyt på dette modul er en online introduktion, hvor de studerende via Intrapol (vores e-læringsplatform) blev præsenteret for rammer og form. Dels i form af tekster og slides og dels i form af video.

Adspurgt om denne form var ok, har flere af de studerende givet udtryk for, at de foretrækker et f2f møde. En af begrundelser er, at det er godt at få en dialog om hvad og hvorfor.

Eksamen - portfolio

Det viser sig også at der er flere ting omkring fx eksamen, som de ikke helt har fanget.

Fx. er der på dette modul tale om en portfolio-eksamen, hvor vi har oprettet et fælles google dokument for hver studiegruppe. Tanken var, at de studerende på studiedagen kunne supplere dokumentet med overvejelser, om fx. (hentet fra studiedagen til 2. uv.dag):

Prøv undervejs i din forberedelse at forholde dig til de to efterfølgende spørgsmål og noter dine overvejelser i dette arbejdsdokument.

Hvordan ser en genstand ud, når man bruger forskellige videnskabsteoretiske perspektiver?
Hvordan ser studiegruppens problemstilling ud, set ud fra forskellige videnskabsteoretiske perspektiver?

De studerende har absolut været flittige til at skrive i deres blog, men begrundelsen for også at arbejde med et google dokument var blevet præsenteret for uklart. Det må vi i en fremtidig planlægning rette op på.