søndag den 23. juni 2019

Blogs

Blogs - som støtte til refleksion

I juni 2018 startede vi (Felicia og jeg) et skræddersyet undervisningsforløb op på Unord (tidligere Esnord). Samtidig blev denne blog påbegyndt. Formålet var og er at samle refleksioner, overvejelser og andet godt i forbindelse med undervisningen og vores tanker om denne. Læs evt. mere om vores intentioner her

Men tanken var og er, at det ikke kun er os, der skal blogge. Holdet blev introduceret til at blogge i forbindelse med modul 1. Det er selvfølgelig en udfordring for de, der kommer til efterfølgende. Men det er også en GAVE. Det giver alle deltagere en unik mulighed for at dykke ned i holdets historik og de mange interessante og brugbare erfaringer, der er gjort undervejs.

Underviserbloggen som holdets HUB

Tanken med underviserbloggen er at danne HUB eller knudespunkt for holdets blogge og dermed skabe grobund for, at der kan dannes en blogosfære.

For at fremme det, har vi i bloggens højre side indsat en gadget kaldet blogliste, hvor samtlige studerende på holdet er listet. Vi har valgt at tilknyttet funktionen "dato seneste indlæg".

Hvordan blogge - teknisk support

Jeg (Hanne) har på et tidligere hold lavet et par små videoer, som gennemgår funktionerne, playlisten begynder med instruktioner i arbejdet med layout, herunder etiketter. De efterfølgende vidoer introducerer til andre brugbare funktioner. Som fx hvordan man lægger (indlejrer eller embedder) en youtube video i sin blog (lig eksemplet herunder).



Pluk det du kan bruge fra videoerne og suppler evt. med denne manual (linket går til en online visning).  I manualen er en der en række links til disse samt link til supplerende videoer.

Bloggen skal indeholde

For at få det optimale udbytte af bloggen og dens muligheder, bør man som et minimum have gjort sig overvejelser i forhold til:
- Layout (farver, tekststr., form, overskrifter)
- Navigation (info, etiketter m.v.)
- Brugerinddragelse, pege ud... følge med, abbonnere på?
- posterne, søgbare, multimodale

Hjælpen dertil findes i ovenstående materiale. Vi har også tidligere postet indlæg i denne blog, som en støtte til funktioner i bloggen.

Hvorfor blogge

Jeg (Hanne) har blogget med studerende siden 2006 og hver gang har oplevelserne været de samme. Først modstand mod form / metode og derefter en begejstring for at fastholde det lærte i en form, hvor det er muligt at poste billeder, video, tekster og grafik.

Set ud fra et læringssyn vil det over tid fremme videndeling blandt de studerende, refleksioner, fastholdelse af eksperimneter og overvejelser over egne og andres opleveleser. Vel at mærke, hvis det understøttes i undervisningen. Vi arbejder derfor også målrettet på, at de studerende poster på bloggen i forbindelse med hver undervisningsgang og i forbindelse med deres egen eller fælles forberedelse. 

At blogge på denne måde har et afsæt i portfolio pædagogikken. Hvor grundtanken er, at det sætter den lærende i centrum og støtter den lærende i:

- at sætte læreprocessen i centrum
- en dokumentation af læringsrejsen (proces og produkt)
- refleksion over læringsrejsen
- digital lagring og organisering
- synlighed og åbenhed
- fleksibel videndeling og interaktion
- mulighed for arbejde med multimodale tekster

Bloggen som evaluerings- og læringsredskab

"Portfolio - et lærings- og evalueringsredskab" af Højlund m.fl. belyser, hvorfor det er en god ide at anvende e-portfolio på diplomuddannelsen (DEP). Christina Højlund, én af forfatterne, har tidligere studeret hos Hanne Søgaard, hvor der netop blev anvendt e-portfolio som beskrevet. Linket til Prezi "E-portfolio (blogs)" , har jeg (Hanne) anvendt i min introduktion til e-portfolio.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar